Festival Borštnikovo srečanje 2009

V tekmovalni program 44. Festivala Borštnikovo srečanje je selektorica dr. Barbara Orel uvrstila 11 predstav, vendar se jih je festivala udeležilo le 10, prav toliko pa je bilo tudi strokovnih pogovorov o tekmovalnih predstavah, ki sta jih na Malem odru pripravila in vodila Jernej Novak in Jaroslav Skrušný. V spremljevalnem programu se je po izboru selektorice zvrstilo 5 predstav, uprizorjene so bile 4.

Strokovni del festivala je obsegal tri simpozije (od katerih sta bila dva mednarodna). Simpozij z naslovom Od Antigone do Krsta pri Savici je obeležil izid II. in III. knjige Zbranih del Dominika Smoleta. Zgodil se je mednarodni simpozij, Povezovanje festivalov Zahodnega Balkana, ki ga je organiziral Slovenski center mednarodnega gledališkega inštituta v sodelovanju s Festivalom BS in mednarodni simpozij Umetnost, kultura, mesto. V Literini knjigarni je bilo v štirih dnevih predstavljenih 14 knjig in 1 revija, v okviru Festivala BS je bila predstavljena tudi monografija Devetdeset let Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. En dan festivala je bil posvečen delu študentov AGRFT, v okviru katerega so se na dveh prizoriščih predstavili z dvema produkcijama študenti 2. in 3. letnika igre, režije in dramaturgije študijskega leta 2007/2008.

V dodatnem programu se je odvila predstava Barčica za punčke Milene Marković v izvedbi Srbskega narodnega pozorišta Novi Sad ter melolog Faust Fantasia v izvedbi Petra Steina (glas) in Artura Annecchina (klavir).

Dogodki 44. Festivala Borštnikovo srečanje v okviru rubrike Festival BS drugje so se zvrstili na različnih prizoriščih. Nekaj predstav je gostil Prvi oder Prve gimnazije Maribor; po ena predstava je bila odigrana v Kulturnem domu Pekre, Kulturnem centru Pekarna, Visoki poslovni šoli Doba in Avtosalonu Jarc Maribor. Predstava Osamljena ženska se je dvakrat zgodila v Narodnem domu. V okviru Tovornikovih dnevov je bila ena predstava uprizorjena tudi v Selnici ob Dravi.

Strokovna žirija v sestavi Mario Bran­dolin, Gregor Butala, dr. Maja Haderlap, mag. Mojca Jan Zoran in dr. Blaž Lukan je ob zaključku 44. Festivala Borštnikovo srečanje podelila 12 nagrad.

Žirija za podelitev najvišjega priznanja za igralsko ustvarjalnost pa je Borštnikov prstan podelila dramski igralki Minu Kjuder.

* * *

V času 44. Festivala BS se je zvrstilo 59 dogodkov, od tega 41 v prostorih SNG Maribor in 18 na drugih prizoriščih. Vse dogodke si je skupno ogledalo 5.820 gledalcev.