45. Festival Borštnikovo srečanje 2010

45. Festival Borštnikovo srečanje
15.
24. oktober 2010

V program 45. Festivala Borštnikovo srečanje je selektor Gregor Butala uvrstil 12 tekmovalnih predstav, štiri predstave pa v spremljevalni del programa. Celoten festivalski program je bil razdeljen na več programskih sklopov, in sicer:

  • mednarodni program MOSTOVI (pet predstav),
  • program za otroke in mlade GENERACIJE (sedem predstav izvedenih na odrih SNG Maribor, v Jazz klubu Satchmo, v Amfiteatru II. gimnazije in v Minoritih LG Maribor),
  • program AGRFT – od osem napovedanih produkcij jih je bilo izvedenih šest, odpadli sta dve,
  • dodatni program (tri predstave na odrih SNG Maribor),
  • Iz antike (tri bralne uprizoritve izvedene na Prvem odru Prve gimnazije).

Na 45. FBS je bil prvič organiziran showcase – slovenska in tuja strokovna javnost si je lahko ogledala deset predstav; osem jih je bilo iz nabora tekmovalnega oz. spremljevalnega programa, dve pa sta bili izključno v tem sklopu.

Strokovni del 45. FBS je obsegal dva mednarodna simpozija in eno okroglo mizo ter strokovne pogovore o tekmovalnih predstavah in o predstavah programskega sklopa Mostovi. Strokovne pogovore sta vodila Matej Bogataj in Nebojša Pop-Tasić. V Literini knjigarni je bilo predstavljenih sedem publikacij s področja gledališke umetnosti.

V počastitev 45 let Borštnikovega srečanja je bila v avli SNG Maribor na ogled razstava, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki muzej in FBS. V Kazinski dvorani SNG Maribor je bila predstavljena digitalna zbirka Rudi Šeligo, pripravila pa sta jo Slovenski gledališki muzej in Novi ZATO.

Ob 45. FBS je izšel dvojezični almanah (v slovenskem in angleškem jeziku); natisnjeni so bili dvojezična programska zloženka in 13 biltenov (dva sta bila posebni izdaji ob simpozijih in eden ob slavnostnem podpisu listin s pokrovitelji).

Sodelovanje z AGRFT Univerze v Ljubljani je letos prvič potekalo v času celotnega festivala. V tem času je del študijskih dejavnosti potekal v Mariboru. Študentje so izvedli šest predstav na treh prizoriščih (štiri na ŠTUK-u, eno na Malem odru SNG Maribor in eno v KIBLI). Za študente AGRFT je bila v Vetrinjskem dvoru organizirana delavnica. Pri izvedbi 45. FBS so prostovoljno sodelovali študentje FF UM. Prav tako so prvič v soorganizaciji Študentskega sveta FF in Slavističnega društva Maribor izvedli kulturno-izobraževalni projekt Literatura na cesti (osem dogodkov na različnih lokacijah v središču Maribora si je ogledalo 200 gledalcev).

Mednarodna strokovna žirija je ob zaključku 45. FBS podelila 11 nagrad. Žirija za podelitev najvišjega priznanja za igralsko ustvarjalnost je Borštnikov prstan podelila dramskemu igralcu Janezu Hočevarju. Podeljeni  sta bili še dve posebni priznanji, in sicer Majdi Širca in Francu Kanglerju. Podeljena je bila tudi nagrada DGKTS za najboljšo uprizoritev pretekle sezone.

V času 45. FBS se je skupno zvrstilo 73 dogodkov, od tega 33 v prostorih SNG Maribor in 40 na šestnajstih prizoriščih drugje. Vse dogodke si je ogledalo 8.117 gledalcev.