Festival Borštnikovo srečanje 2010

Žirija za Borštnikov prstan (Aleš Jan, Mateja Koležnik, Tone Partljič, Alja Predan, Milena Zupančič) je odločila, da Borštnikov prstan 2010 prejme igralec Janez Hočevar.

Strokovna žirija 45. Festivala Borštnikovo srečanje (Melita Forstnerič Hajnšek, Thomas Irmer, Amelia Kraigher, Katarina Pejović, Marko Peljhan) je v svoje poročilo zapisala:

Strokovna žirija Festivala Borštnikovo srečanje 2010 se je po temeljitem premisleku in analizah predstavljene produkcije slovenskih gledališča v izboru selektorja Gregorja Butale odločila, da velike nagrade FBS za najboljšo uprizoritev ne podeli.

Tekmovalni program z redkimi izjemami predstavlja širok in kvaliteten prerez ustvarjalnih pristopov h gledališkemu mediju, ki je produkcijsko in izvedbeno suveren, vendar mu manjka celostnih pristopov, ki bi bili hkrati profesionalno prebojni in tudi inovativni, da bi lahko komunicirali z občinstvom in prostorom gledališča, ki ni nujno omejen samo na dialog z lastno estetsko zgodovino in kontekstom. Strokovna žirija je v nekaj predstavah prepoznala ta potencial, ki pa po njenem mnenju v nobeni izmed predstavljenih produkcij ni bil popolnoma dosežen. Pri tem moramo poudariti, da so bili v večini produkcij ustvarjeni številni izjemni igralski dosežki, tako da je imela žirija pri odločitvah za podelitve igralskih nagrad izredno težko delo.

Prejemniki Borštnikovih nagrad:

***
Posebni diplomi Festivala Borštnikovo srečanje: Majda Širca in Franc Kangler za ureditev pravno-formalnega statusa festivala.
***

Nagrada DGKTS

Žabe Gregorja Strniše v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi Mestnega gledališča Ptuj