Nevihta, Velika nagrada FBS 2012

Strokovna žirija 47. Festivala Borštnikov srečanje je veliko nagrado FBS za najboljšo uprizoritev podelila Nevihti Aleksandra N. Ostrovskega v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.

Strokovna žirija 47. Festivala Borštnikovo srečanje (Mark Brown, Jaša Drnovšek, Meta Hočevar, Arthur Sonnen in Zala Dobovšek) je v svojem poročilu zapisala: »…  Med drugim je žirija v eni od predstav prepoznala izjemen, redko viden dosežek, ki ga zaznamuje močna kolektivna drža. V gledališču ni nenavadno, da se ideja, na podlagi katere je nastala neka izjemna uprizoritev, širi skozi celotno predstavo in da je vrhunsko delo mogoče opaziti na več ravneh, od režije do igre, scenografije in kostumografije do glasbe in odrskega govora. Po soglasnem mnenju žirije se je to zgodilo v uprizoritvi Nevihta v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. …«

V nadaljevanju so podali utemeljitev za Veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanja za najboljšo uprizoritev: »Sodobni duh, ki prežema uprizoritev Nevihta, je posledica več dejavnikov. Soočeni smo s svežino novega prevoda, pretočnostjo ansambelske sinergije, izpiljeno večplastno govorno podobo in režijsko mislijo, ki suvereno poseže v srž izvirnega časa – v Rusijo 19. stoletja, sočasno pa z njo plodno komunicira skozi novodobne pristope, tako na nivoju igralskih principov kot tudi tehnoloških aparatur. Ključni adut uprizoritve je v ujemu izvedbenega ravnovesja, ki se od izvirne zgodbe inteligentno distancira, a obenem izkazuje do nje izjemno spoštovanje in odločno refleksijo. Temelj dogajalne pretočnosti izhaja iz izjemne ansambelske povezanosti, ki vseskozi nadzorovano ostaja na tanki liniji med samoironijo, popolnim stapljanjem z vlogo in zmožnostjo vpogleda v dane situacije s (streznjenim) korakom vstran. Nevihta se kaže kot svojevrsten izvajalski produkt, ki ga poganja senzibilnost vzpostavljanja odnosov med glasbo in situacijami, suspenzi in prekinitvami, besedami in molkom, zgodovino in sedanjostjo. Osrednji obravnavani fenomen – ljubezen – pa se skozi nekonvencionalne prijeme uspe izluščiti v vsej svoji nežnosti, surovosti in večnosti.«

Borštnikove nagrade 47. festivala Borštnikovo srečanje so prejeli še naslednji ustvarjalci Nevihte: Jernej Lorenci za režijo; Primož Pirnat za igro za vlogo Borisa Grigorjiča; Matej Puc za igro za vlogo Tihona Ivaniča Kabanova; Nika Rozman za mlado igralko za vlogo Katerine; Maja Cerar za oblikovanje govora; Belinda Radulović za kostumografijo; Branko Hojnik za scenografijo in Branko Rožman za glasbo.

 

Mestno gledališče ljubljansko | MGL - nagrade | Primož Pirnat; član MGL | Matej Puc, član MGL | Nika Rozman, članica MGL | Dnevnik, 10. 12. 2011 (kritika Nevihte) | Delo, 26. 11. 2011 (kritika Nevihte) | Jutarnji list, 12. 2. 2013 (kritika Nevihte) | Novi list, 13. 2. 2013 (kritika) | siol, 8. 12. 2011 (kritika)