Festival Borštnikovo srečanje 2019

Virtualna razstava 54. Festivala Borštnikovo srečanje - pripravili so jo Festival Borštnikovo srečanje in Novi ZATO. in partnerji: Slovensko mladinsko gledališče, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo UL, Slovenski gledališki inštitut, Mesto gledališče Ptuj v sodelovanju z drugimi slovenskimi kulturnimi inštitucijami.

Strokovna žirija za Borštnikov prstan (Tea Rogelj, Barbara Orel, Tomi Janežič, Janez Škof in Aleš Novak) je odločila, da Borštnikov prstan 2019 prejme igralka Marinka Štern.

Strokovna žirija 54. Festivala Borštnikovo srečanje (Uršula Cetinski, Andreja Kopač, Aldo Milohnić, Dora Ruždjak Podolski, Giorgio Ursini Uršič) je podelila naslednje nagrade:

  • Velika Borštnikova nagrada za najboljšo uprizoritev: še ni naslova v režiji Tomija Janežiča in v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.
  • Borštnikova nagrada za najboljšo režijo: Tomi Janežič za režijo predstave še ni naslova v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.
  • Štiri Borštnikove nagrade za igro: Iztok Drabik Jug  za vlogo Salema v predstavi Ali: Strah ti pojé dušo v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, Nataša Barbara Gračner za vlogo Emmi v predstavi Ali: Strah ti pojé dušo v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, Matej Recer za vlogo v predstavi še ni naslova v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, Stane Tomazin za vlogo v predstavi še ni naslova v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.
  • Borštnikova nagrada za mlado igralko: Anja Novak za vlogo v predstavi še ni naslova v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.
  • Borštnikova nagrada za dramsko besedilo: Nejc Gazvoda za izvirno dramsko besedilo predstave Tih vdih v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega.
  • Borštnikova nagrada za oblikovanje svetlobe: Borut Bučinel za oblikovanje svetlobe v predstavi Ljudomrznik v produkciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje.
  • Borštnikova nagrada za avtorsko glasbo: Arturo Annecchino za avtorsko glasbo v predstavi Macbeth v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.
  • Borštnikova nagrada po presoji žirije: posebna nagrada žirije Sebastijanu Horvatu za umetniško gesto, posebna nagrada žirije Draganu Živadinovu za umetniško vizijo.

 

Strokovna žirija je v svoje poročilo zapisala:

Gledališče je umetnost, ki ima v Sloveniji dolgo in častitljivo tradicijo. Razpira pomembna bivanjska in družbena vprašanja, kar je seveda obarvano s posebnostmi prostora, v katerem je. Kljub temu na odrih po Sloveniji nastajajo predstave, ki navdihujejo in vznemirjajo tudi gledalce in strokovno javnost po vsem svetu.

Po čem si bomo zapomnili 54. Festival Borštnikovo srečanje? V predstavah, ki smo jih videli, ne moremo prezreti dejstva, da slovensko gledališče ni ustvarjalno področje, ki ga slovenska družba navdušeno podpira. Kot gledalci seveda vsakič, ko obiščemo gledališče, pričakujemo vznemirljivo doživetje, ki bogati življenje. Po drugi plati pa smo precej zadržani v trenutku, ko je gledališko ustvarjanje potrebno tudi v resnici pod-preti. Če pogledamo evropski gledališki zemljevid, za našo državo ne moremo trditi, da je obljubljena dežela. Tudi predpisani modeli, v katerih ustvarjajo gledališki zavodi in neodvisne skupine, so ustvarjanju prej v breme kot v prid. Te razmere lahko razberemo tudi v predstavah letošnjega tekmovalnega programa. Povedano malo bolj po domače: trata je čisto drugače pokošena, kadar imamo res dobro kosilnico.

Zato je izjemno vzpodbudna ustvarjalna moč igralk in igralcev vseh generacij, od najmlajših, ki so šele končali umetniško akademijo, do prekaljenih gledaliških mačk in mačkov. Igralke in igralci, ki so nastopili na letošnjem Festivalu Borštnikovo srečanje, so pokazali dobro obvladovanje različnih tehnik igre, gledaliških žanrov in pristopov, ki so jih obarvali s posebnostmi lastne osebnosti. V predstavah letošnjega festivala ni mogoče prezreti cele vrste dobrih igralskih vlog, med njimi tudi presežnih. Med predstavami letošnjega tekmovalnega programa posebej izpostavljamo predstavi še ni naslova in Ali: Strah ti pojé dušo, ki sodita v vrh slovenskega in evropskega gledališča. V predstavi še ni naslova režiser Tomi Janežič pravi, da se v življenju pojavijo trenutki, zaradi katerih se v hipu spremenimo, ker pa jih ne moremo racionalno razložiti, jim pravimo čudež. Žirija 54. Festivala Borštnikovo srečanje je z odločitvami za posamezne nagrade izpostavila umetniške čudeže ‒ nepozabne, presunljive, krhke in silovite. Zaradi njih nikoli nič več ne bo tako kot prej.

Nagrado Društva gledliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) za najboljšo uprizoritev sezone 2018/2019 je prejela predstava Ali: strah ti pojé dušo v režiji Sebastijana Horvata in produkciji SNG Drama Ljubljana.