Slovenski Hamleti

Virtualna razstava ob 400-letnici smrti Williama Shakespeara – pripravila sta jo Slovenski gledališki inštitut in Novi Zato. v sodelovanju s slovenskimi gledališči, centrom Prodok teater TV, Zgodovinskim arhivom Celje in Radiom Slovenija.

Hamlet je slehernik vsakega časa, tudi današnjega. Razmišljati o biti ali ne biti, o deželi ječi, o maščevanju, krivdi, odločati se o delovanju, prevzemati odgovornost, zastaviti svoje življenje, verjeti v spremembo … so Hamletova načela, ki izražajo aktiven odnos do sveta. Skozi spoznavanje Hamleta kot kulturne dediščine, dramskega teksta in njegovih prevodov, gledališke uprizoritve in njenih prvakov … je možno spoznavati sebe ter (pre)misliti svoj odnos do drugega in sveta.

Razstava Slovenski Hamleti predstavlja triindvajset slovenskih Hamletov, triindvajset slovenskih gledaliških prvakov, ki so Shakespearovega kraljeviča Danskega interpretirali v dvaindvajsetih slovenskih uprizoritvah, od leta 1899 do leta 2013, ter zvočne posnetke znamenitega monologa Biti ali ne biti, v šestih slovenskih prevodih, ki jih interpretira Branko Šturbej.

Razstava je nastala v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) kot nadaljevanje razstave Hamlet na Slovenskem, ki je bila na ogled v Cankarjevem domu od 11. januarja do 14. marca 2016.