PROSTOR V PROSTORU - Naj nastaja na odru nov svet svoje lepote!

Prostor v prostoru je celosten večleten projekt Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI), ki prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Z e-razstavo SLOGI zaokrožuje projekt in odpira nov prostor za nadaljnje spoznavanje in raziskovanje slovenske scenografije, slovenske gledališke dediščine in slovenskega gledališča.

Teatrsko oblikovanje mora biti odmaknjeno od življenja. Ne potrebujemo življenjsko resnične igre. Naj nastaja na odru nov svet svoje lepote! Ne kultiviranih besednih gest stilistov, ne fotografij naturalistov, ne življenjske resničnosti realistov in ne ilustracij! Scena mora dati izraz ideje in okolja drame. Mora dati obraz.[1]

Bojan Stupica

Prostor v prostoru je predstava o lepoti in raznolikosti gledaliških prizorišč. Je zgodba o načrtovanju magičnega gledališkega sveta in prostora. Je pripoved o načrtih, risarskih predlogah, scenskih osnutkih in maketah, iz katerih rastejo prizorišča. Govori o njihovem dialogu z odrskim prostorom ter o razmerjih med likovnimi slogi, arhitekturo, dramskim besedilom in končno uresničitvijo na odru. Prostor v prostoru nas popelje skozi oblike odrskih prizorišč, med tehnike, zvrsti, sloge in nam prikaže razvoj scenografije, kot se je začrtal na naših tleh.

Prostor v prostoru je celosten večleten projekt Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI), ki prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh. Projekt je SLOGI začel v letu 2018 z izdajo obsežne monografije avtorice Ane Kocjančič Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 v dveh delih. V prvi knjigi avtorica obravnava obdobje od začetkov do druge svetovne vojne, druga knjiga pa se ukvarja s sodobnim  gledališčem po drugi svetovni vojni do slovenske osamosvojitve leta 1991. V letu 2019 je SLOGI v sodelovanju z Narodno galerijo in tehničnem sodelovanju SNG Opera in balet Ljubljana pripravil osrednji del projekta, veliko razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki jo je zasnovala avtorica monografije Ana Kocjančič, za njeno celostno grafično podobo in postavitev pa je poskrbel priznani slovenski arhitekt in scenograf Andrej Stražišar. Razstava je bila na ogled v Narodni galeriji od 25. 4. do 8. 9. 2019, spremljala so jo različna vodstva, ustvarjalne delavnice, muzejski izobraževalni programi, predavanja ter dve vzporedni razstavi: Maks Kavčič – pisava v prostoru avtorice Ane Kocjančič, ki je bila na ogled v prostorih SLOGI, ter ulična razstava v TAM-TAM ulični galeriji na Vegovi ulici v Ljubljani Sanja Jurca Avci – Uršula. Po postavitvi v Narodni galeriji je del razstave v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje gostoval v Mariboru v UGM Studiu. V letu 2020 je SLOGI pripravil e-razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem, dostopno najširši javnosti doma in v mednarodnem prostoru. Z e-razstavo SLOGI zaokrožuje projekt Prostor v prostoru in odpira nov prostor za nadaljnje spoznavanje in raziskovanje slovenske scenografije, slovenske gledališke dediščine in slovenskega gledališča.

 

ANA KOCJANČIČ, AVTORICA

Umetnostna zgodovinarka mag. Ana Kocjančič (1977) je leta 2006 na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani končala podiplomski študij na temo »Scenografija v slovenskih dramskih gledališčih med obema vojnama (1918–1941)«. Bila je strokovna sodelavka za področje scenografije in gledališke tehnike pri pripravi novega gledališkega terminološkega slovarja ter soavtorica izdane publikacije (2007, SAZU, Ljubljana). Je zunanja strokovna sodelavka Slovenskega gledališkega inštituta. Raziskuje zgodovino slovenske scenografije, njeno povezavo z razvojem slovenske likovne umetnosti in vplive evropskih gledaliških gibanj ter evropske likovne umetnosti na njen razvoj. Je avtorica člankov in televizijskih ter radijskih oddaj o razvoju slovenske scenografije doma in v tujini ter avtorica obsežne monografije Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991, ki jo je izdal Slovenski gledališki inštitut v zbirki Dokumenti, in razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991.


[1] Dušan Moravec: Slovenski režiserski kvartet (z gostom). Slovenski gledališki in filmski muzej, 1996.